ДП "Чернівецький облавтодор"

  • Збільшення розміру шрифта
  • Звичайний розмір шрифта
  • Зменшити розмір шрифта
Сайт НОВИНИ Діяльність Чернівецькому облавтодору — 65 років!

Чернівецькому облавтодору — 65 років!

    65 років минуло з тих пір, коли на Буковині у складний 1944 рік було створено дорожню організацію, яка охопила роботи з ремонту та утримання автодоріг та штучних споруд на них.

    Багато було зроблено дорожниками Буковини за минулі роки: будували нові дороги, зводили мости через норовисті і непередбачувані гірські річки Прут, Черемош, Сірет та інші. Існуючі гравійні та грушові дороги, яких на той час була більшість, реконструювали та перебудовували у асфальтобетонні та чорнощебеневі. І на сьогодні дороги з чорним покриттям становлять 55% загальної протяжності. На початку 80-х років минулого сторіччя силами буковинських дорожників активно проводилась перебудова дерев'яних мостів на залізобетонні, які могли б протистояти повеням на гірських річках - загалом було створено понад 150 таких штучних споруд.
    Перетерпівши за минулі роки ряд реорганізацій та перемін, сьогодні Чернівецький облавтодор, який очолює досвідчений фахівець Віктор Крецу, налічує 12 філій, в яких працює близько 900 чоловік. Серед них кваліфіковані водії, механізатори, дорожні робітники, дипломовані інженерно-технічні працівники. Філіями облавтодору обслуговується 2875 км доріг загального користування, в тому числі 407 км автодоріг державного значення. На базі господарств працює 4 асфальтобетонних заводи, які щорічно випускають понад 20 000 тон асфальту, бітумна база, два гравійно-піщані кар'єри, цех із виготовлення дорожніх знаків.
    За останні роки в дорожній галузі Буковини сформувався колектив справжніх професіоналів, які не зраджували обраному фаху в складні роки перебудови та становлення молодої незалежної України. Про це свідчать і минулорічні події, коли після повені 23-27 липня 2008 року дорожники Чернівецького облавтодору одними з перших почали відновлювальні роботи на дорогах і мостах, що були пошкоджені і знищені великою водою. Особливий внесок у відновлювальні роботи зробили філії Вижницький, Путильський, Новоселицький райавтодори, Сторожинецький автодор.
    У нелегкі сьогоднішні часи колектив Чернівецького облавтодору з успіхом виконує завдання, що ставить перед ним Служба автодоріг області. За 9 місяців цього року вже виконано робіт на 65,4 млн. грн., в тому числі реконструйовано та відремонтовано об'єкти Путильського району, який найбільше постраждав від повені. Відремонтовано близько 30 км доріг з асфальтобетонним покриттям, 150 км гравійних шляхів, встановлено 600 погонних метрів бар'єрного огородження, нанесено дорожню розмітку на 385 км доріг, встановлено більше 2,5 тис. дорожніх знаків та стільки ж сигнальних стовпчиків. Високий рівень якості ремонтно-будівельних робіт забезпечують висококваліфіковані фахівці підприємства, а також впроваджувані ними новітні технології
    Чернівецька область - найменша в Україні за площею та протяжністю доріг. Та завдяки своєму географічному положенню дороги Буковини відіграють значну роль для створення загальнодержавного іміджу, особливо перед громадянами інших держав. Адже регіон межує з Румунією та Молдовою і має 14 контрольно-пропускних міждержавних пунктів, що вимагає від дорожників чимало зусиль.
    У день святкування ювілею дорожники Буковини з надією та оптимізмом дивляться у майбутнє та готові гідно виконувати всі поставлені перед ними завдання.